Petak, Decembar 9

Pročitajte upozorenje Tuzlaka koji je nedavno doživio nesreću na pružnom prijelazu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Samir Mujakić

Javno preduzeće Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine je krajem augusta pokrenulo rekonstrukciju tri pružna prijelaza na željezničkoj pruzi Tuzla- Doboj. pa ipak, nedavno je zamalo izbjegnuta još jedna tragedija na cesti koja vodi prema jezeru Bistarac u Lukavcu. Ovaj je prijelaz inače, tvrde mještani, jedan od opasnijih i nesreće na tom dijelu nisu rijetkost.

Tuzlak koji je prije neki dan doživio nesreću na tom mjestu, kaže za Megafon da nije teže povrijeđen, ali je na automobilu šteta stopostotna.

POTREBNA RAMPA

,,Noću je vidljivost slaba i tek kada dođete autom blizu ili nagazite pružni prelaz možete vidjeti da li se voz kreće s desne strane. Lagano sam krenuo preko prelaza i u zadnji momenat u magli primjetio voz i dao jači gas. Bilo je kasno jer je voz udario u zadnji dio auta, zakačio ga i vukao tako šezdesetak metara. Nekom srećom preživio sam.

Uz prugu je postavljena kućica u kojoj je smještena elektronika koja bi trebala upravljati signalizacijom na ovom prelazu. Iako je sve napravljeno, signalizacija ne radi, kućica smeta, znak Stop sa Andrejinim krstom jedva je vidljiv. Nije ofarban. Tek kada dođete s autom blizu ili nagazite pružni prelaz možete vidjeti da li se voz kreće s desne strane. Osim toga prijelaz nije dovoljno ni osvijetljen. Prilikom dolaska i skretanja prema prijelazu postavljene su i dvije reklamne table koje također zaklanjaju vidik. I opet ko će da odgovarati za takav nered na ovom prijelazu”, ispričao je za Megafon S. M. koji je zadobio lakše povrede i šok zbog svega što se dogodilo.

Mještani koji žive blizu pružnog prelaza Bistarac godinama ukazuju za ovaj prijelaz da je slabo označen.

,,Sada kada su napravili i ovu kućicu u blizini pruge vidljivost je još smanjena. Zašto ti stručnjaci ne stave rampu koja će se automatski spuštati i dizati, te kućicu izmaknuti još nazad, a ne blizu pruge postaviti. I ovi bilbordi se moraju postavljati na druga mjesta gdje nema saobraćaja.”, kazao je jedan od mještana Lukavca koji živi blizu pružnog prijelaza.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.