Subota, 9 Decembra

Potvrđena optužnica protiv bivše direktorice Službe za zapošljavanje TK Fatime Budić i njenog kolege Šemsudina Hasanovića

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv bivše v.d direktorice Službe za zapošljavanje TK Fatime Budić (34) iz Sapne i Šemsudina Hasanovića (33) iz Srebrenika, koji je obavljao poslove šef odjeljenja za opće i pravne poslove, zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučesnici počinili krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja u pokušaju.

Oni su osumnjičeni da su od avgusta do novembra 2022. godine iskorištaavali svoj položaj u okviru realizacije programa „Posao za sve 2022“,  vezan za sufinansiranje poslodavaca za zapošljavanje 200 osoba sa evidencije nezaposlenih u ukupnoj vrijednosti 1.200.000 KM i pogodovali određenom broju firmi koje u skladu sa kriterijima programa nisu bile na listi prioriteta za odobravanje novčanih sredstava za prijem osoba sa evidencije nezaposlenih.

Nakon objave poziva za poslodavce za prijavljivanje u okviru pomenutog programa, među ostalim članovima,  Budić je imenovala i Hasanovića kao člana komisije za utvrđivanje liste poslodavaca koji ispunjavaju uslove (prioritetni su bili oni sa pokrenutim poslovima u skorije vrijeme),  te liste firmi  “na čekanju“ i onih koje ne ispunjavaju uslove. Nakon što su liste sačinjene i dostavljene direktorici od članova komisije,  umjesto da u okviru svojih nadležnosti donese konačne liste za raspodjelu sredstava poticaja, Budić je ovlastila Hasanovića da to uradi umjesto nje.

Na taj način je Hasanović, bez znanja ostalih članova komisije, na listu poslodavaca koji ispunjavaju uslove, sa liste za čekanje, stavio sedam (7) firmi za odobravanje sredstava za prijem ukupno 39 radnika (među njima i dvije javne ustanove i nekoliko firmi iz Srebrenika). Na taj način su, u okviru ovlaštenja koje je na Hasanovića prenijela v.d direktorica, pokušali pribaviti imovinsku korist za ovih sedam poslodavaca.

Sa pet firmi je direktorica zaključila ugovore o sufinansiranju i na taj način im pokušala pribaviti korist u iznosu od oko 102.000 KM, dok sa dvije firme ugovori nisu zaključeni jer u tom momentu nisu dostavili potrebnu dokumentaciju. Kada su MUP TK i Tužilaštvo počeli s istražnim radnjama, realizacija pomenutog programa poticaja je obustavljena.

(Izvor: Saopćenje Tužilaštvo TK)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.