Subota, 9 Decembra

Potvrđena nova Vlada FBiH, Nermin Nikšić premijer

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nakon višesatne rasprave izglasao je formiranje nove Vlade Federacije BiH.

Predstavnički dom je sa 51 glasom za, 1 suzdržanim i 2 protiv potvrdio imenovanje nove Vlade FBiH. Zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF) napustili su zasjedanje i pridružili se na protestima građana ispred zgrade.

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine posvećena imenovanju novog, postizbornog saziva Federalne vlade je u toku. Dnevni red je usvojen sa 51 glasom za, što se tumači kao da postoji većina koja će u konačnici i glasati za imenovanje Vlade FBiH. Mandata…

Predstavnici stranaka okupljenih oko Trojke i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) izglasali su formiranje nove.

Formiranju nove vlade prethodili su protesti ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH, gdje su se okupili građani koji su izrazili nezadovoljstvo odlukama visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta i formiranjem vlasti u FBiH na ovaj način.

Mandatar Nermin Nikšić je tokom sjednice pročitao ekspoze i poručio da će se nova vlada fokusirati prvenstveno na ekonomske reforme.

Nikšić će biti novi premijer Federacije BiH, a njegovi zamjenici će biti ministar finansija Toni Kraljević (HDZ) i ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović (SDP).

Ministar unutrašnjih poslova će biti Ramo Isak, a ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić (SDP). Sanja Vlaisavljević (HDZ BiH) će biti ministrica kulture i sporta, a ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić.

SDP-ov Nerin Dizdar će biti ministar raseljenih osoba i izbjeglica, a Nedžad Lokmić ministar za pitanja boraca i invalida. Nediljko Rimac iz HDZ-a 1990 je ministar zdravstva, a Jasna Duraković iz SDP-a ministrica obrazovanja i nauke.

Ispred Naše stranke će u Vladi Federacije biti Amir Hasičević, kao ministar trgovine, a Adnan Delić iz NiP-a će biti ministar rada i socijalne politike. Nasiha Pozder (NS) će biti ministrica okoliša i turizma, Željko Nedić (HDZ BiH) ministar prostornog uređenja, a Kemal Hrnjić (NiP) ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Do imenovanja Vlade Federacije BiH je došlo nakon odluke visokog predstavnika Schmidta, kojom je deblokiran izbor Vlade FBiH.

(Izvor: Federalna.ba/AA)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.