Subota, 9 Decembra

Potpisana saradnja ministarstva obrazovanja TK i BIRN-a

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Podaci iz BIRN-ove baza podataka bit će korišteni u nastavi u školama TK.

Autor: Megafon.ba

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović je sa direktorom Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Denisom Džidićem potpisao Memorandum o saradnji na aktivnostima uključenja sudskih utvrđenih činjenica iz baze podataka pod nazivom „Baza sudski utvrđenih činjenica o ratu u BiH“.

Tuzlanski kanton je prvi koji potpisuje  memorandum koji će omogućiti korištenje baze sudski utvrđenih činjenica.

„Mi ćemo dati preporuku školama da nastavnici u nastavnom procesu u pripremi nastave koriste sve podatke iz ove baze. Moram kazati da je ovo kvalitetno urađeno. Da postoje video-zapisi svjedoka, da postoje tačne lokacije masovnih grobnica. Nama je u cilju istina. U cilju nam je da učenici uče istinu i najbolji način da to uradimo jeste da koristimo sudski utvrđene činjenice Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju a kroz ovaj program sve je dobro urađeno kroz jednu interaktivnu platformu“, kazao je ministar Omerović.

Jedan od ciljeva saradnje je korištenje platforme  https://ratnizlocin.detektor.ba/ kao nastavni materijal za nastavnike historije/povijesti pri realizaciji programskih sadržaja nastavnog predmeta Historija/Povijest u IX razredu osnovne škole.

„Mi se nadamo da će ovo biti jedinstven alat koji će pomoći edukativnim radnicima koji sada kada pokušavaju podučavati djecu o tačno onome što se desilo u proteklom ratu, na osnovu sudski utvrđenih činjenica a ne na osnovu određenih tumačenja. Da će im ovo omogućiti da mogu to uraditi i na jednostavan način i koristeći upravo stvari koji će im pomoći da bolje razumiju te aspekte sa nekog ljudskog momenta. Mi u samoj bazi nismo samo radili suho sudski utvrđene činjenice, nego smo za  svaku od 10 regija u Bosni i Hercegovini sakupljali svjedočenja preživjelih, žrtava zločina, porodica onih koji su ubijeni ili koji su stradali.  Zaista se nadamo da će ta kombinacija, da tako kažem „oralne“ historije, ličnih svjedočanstava i sudski utvrđenih činjenica omogućiti da se o proteklom ratu konačno u edukativnom sistemu govori na jedan način koji ne potiče mržnju“, kazao je direktor Džidić.

Balkanska istraživačka mreža je dvije godine radila na sakupljanju svih sudski utvrđenih činjenica i svih presuda Haškog tribunala.

(Izvor: Press Vlade TK)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.