Utorak, 28 Novembra

Ombudsmeni za ljudska prava pozivaju na uvažavanje mišljenja djeteta

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

U skladu s porukom ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana djeteta “Inkluzija, za svako dijete”, usklađene sa globalnom UNICEF kampanjom, ombudsmeni Bosne i Hercegovine dr. Jasminka Džumhur, Nives Jukić i dr. Nevenko Vranješ pozivaju na uvažavanje mišljenja djeteta i uključivanje djece u odlučivanje o svim stvarima koje ih se tiču.

Od klimatskih promjena, obrazovanja i mentalnog zdravlja, do okončanja rasizma i diskriminacije, Ombudsmeni ukazuju na potrebu da djeca participiraju u pitanjima koja su važna njihovoj generaciji. Na odrasle apeluju da prihvate koncept dječjih prava kao svakodnevnu praksu i da, kao pojedinci, daju doprinos što potpunijem ostvarivanju prava djeteta u našoj zemlji.

Posebnu pažnju Ombudsmeni skreću na potrebu uključivanja djece s poteškoćama u razvoju u redovno obrazovanje i obezbjeđivanje adekvatnije zdravstvene zaštite za djecu s ozbiljnim psihijatrijskim dijagnozama. Ne treba zanemariti ni probleme u ostvarivanju prava djece migranata u BiH, kao ni problem romske djece u svim aspektima njihovog života, ali i druge djece koja su najčešće zbog siromaštva u potpunosti socijalno isključena kategorija.

Kontinuiranim sticanjem uvida u stanje prava djeteta, radi praćenja primjene međunarodnih standarda u ovoj oblasti, a na osnovu obraćanja građana, istraživanja, medijskih izvještaja te drugih izvora saznanja, Ombudsmeni uočavaju da se situacija u pogledu zaštite i ostvarivanja prava djeteta usložnjava (učestalo vršnjačko nasilje, nasilje na internetu i dr. vidovi nasilja nad djetetom).

Imajući to u vidu Ombudsmeni pozivaju na ulaganje dodatnih napora kako bi svako dijete u BiH uživalo sva prava koja mu pripadaju u skladu sa Konvencijom o pravima djeteta, uz jasnu poruku da smo svi dužni da čujemo glas djeteta.

Ombudsmeni također koriste priliku i kako bi ukazali da je Komitet za prava djeteta, koji je uspostavljen radi razmatranja postignutog napretka u primjeni Konvencije o pravima djeteta i izvršavanja obaveza koje su države članice preuzele prihvatanjem Konvencije, podsjetio nadležne u Bosni i Hercegovini [(Komitet je na svojoj 2404. i 2405. sjednici (CRC/C/SR.2404 i 2405) održanoj 10. i 11. septembra 2019. godine razmatrao kombinovani peti i šesti periodični izvještaj Bosne i Hercegovine (CRC/C/BIH/5-6) te usvojio zaključna zapažanja na 2430. sjednici održanoj 27. septembra 2019. godine (opšta distribucija Zaključnih razmatranja 30. septembar 2019. godine)] da je potrebno ubrzati usvajanje izmjene i dopuna Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH kako bi se unaprijedila nezavisnost i djelotvornost Institucije ombudsmena, kao i da je potrebno osigurati za rad Odjeljenja za praćenje ostvarivanja prava djece pri ovoj instituciji adekvatnije kadrovske, tehničke i finansijske resurse.

Institucija ombudsmena i ove godine organizuje, ali i učestvuje u brojnim aktivnostima obilježavanja Međunarodnog dana djeteta, uključujući posjetu učenika Srednjoškolskog centra „Ljubiša Mladenović“ sjedištu Institucije ombudsmena u Banjaluci, učešće Ombudsmena u kampanji Unicefa u Bosni i Hercegovini „Djeca preuzimaju“ i posjetu predstavnika Institucije ombudsmena JU Centar Sunce u Prijedoru (ustanova za obrazovanje i habilitaciju djece sa poteškoćama u razvoju). Pored navedenog, tokom protekle sedmice, Ombudsmeni su razgovarali i sa predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) o izazovima migracija i trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sa posebnim osvrtom na prava djece migranata.

(Izvor: Ured Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.