Nedjelja, Januar 29

Ombudsmeni otvaraju predmet zbog govora mržnje protiv novinara

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Jasminka Džumhur, Nives Jukić i Nevenko Vranješ najoštrije osuđuju govor mržnje usmjeren protiv novinara iskazan u grafitu u ulici Braće Fejića u Mostaru.

Povodom tog slučaja, ombudsmeni će u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima otvoriti predmet po službenoj dužnosti i utvrditi sve značajne činjenice i okolnosti.

Ombudsmeni istovremeno apeluju na nadležne organe i institucije da preduzmu sve neophodne radnje i mjere kako bi se počinioci što prije pronašli i sankcionisali u odgovarajućim postupcima.

Propust da se poduzmu energičniji koraci u suzbijanju govora mržnje, kako navode ombudsmeni, produbljuje podijeljenost društva i olakšava formiranje društvenih grupa koje smatraju da su bolje od ostalih ili da imaju pravo da nameću svoju volju ostalima dok pravovremena reakcija na govor mržnje daje priliku organima za provođenje zakona da predvide izbijanje ozbiljnih incidenata.

Ombudsmeni podsjećaju da su izdali i dva specijalna izvještaja – Specijalni izvještaj o govoru mržnje u Bosni i Hercegovini i Specijalni izvještaj o položaju i slučajevima prijetnji novinarima u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

(Izvor: FENA)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.