Subota, 9 Decembra

Od 15. oktobra probni popis poljoprivrede

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Federalni zavod za statistiku će od 15. do 30. oktobra ove godine provesti pilot projekt popisa poljoprivrede, a obuhvatit će oko 8.700 poljoprivrednih gazdinstava u svih deset kantona u Federaciji BiH.

Na poslovima provođenja pilot popisa bit će angažirano 80 popisivača putem studentskog servisa.

Popisivači će proći potrebnu edukaciju u skladu sa Zakonom o statistici Federacije BiH, a svaki popisivač će biti upoznat s odredbama zakona koji se odnose na upotrebu, povjerljivost i zaštitu ličnih podataka. Svi anketari će sa Federalnim zavodom za statistiku potpisati izjavu o povjerljivosti.

Krucijalan značaj pilot popisa ogleda se u tome što će nakon njegove realizacije i analize dobijenih podatka biti moguće pristupiti finalizaciji metodologije, pravnog okvira za popis, planiranju budžeta, organizaciji načina rada na terenu i osiguranju svih ostalih preduvjeta za realizaciju sveobuhvatnog popisa poljoprivrede koji se planira obaviti 2023. godine.

Statistika poljoprivrede je važno statističko istraživanje za strategijsko planiranje i razvoj sektora poljoprivrede jer će dati jasan uvid u stvarno stanje u tom sektoru i to od broja domaćinstava, raspoloživih poljoprivrednih površina, strukture posjeda, kvaliteta zemljišta, starosti mehanizacije i drugih podataka važnih za analiziranje stanja i potencijala, kao i planiranja razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Federalnog zavoda za statistiku.

Pilot projekt će se istovremeno provesti u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Distriktu Brčko u skladu sa zajednički utvrđenom metodologijom na nivou BiH koja je donijeta u saradnji sve tri statističke institucije i to Agencije za statistiku BiH, Federalnog zavoda za statistiku i Republičkog zavoda za statistiku RS, a koja je bazirana na normama i standardima Statističkog ureda Evropske unije (EUROSTAT).

Iz Federalnog zavoda za statistiku napominju da je zadnji sveobuhvatni popis poljoprivrede u bivšoj Jugoslaviji, a samim tim i u BiH, proveden 1960. godine.

(Izvor: FENA)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.