Utorak, Januar 19

Naplata javnih prihoda u FBiH pala za 280 miliona KM

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N.K.

Porezni obveznici u Federaciji Bosne i Hercegovine su u prvih šest mjeseci 2020. godine uplatili 2.446.401.631 KM javnih prihoda po osnovu poreza, naknada, taksi, kazni i ostalih poreza, zvanični su podaci Porezne uprave FBiH.

U odnosu na isti period prethodne godine uplaćeno je manje 162.379.150 KM.

Alarmantni ekonomski pokazatelji

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH prihodi od indirektnih poreza u prvih šest mjeseci 2020. godine iznosili su 3 milijarde i 442 miliona KM. Prihodi po ovom osnovu manji su za 369 miliona KM ili 9,6 % u odnosu na isti period 2019. godine, kada su iznosili 3 milijarde i 811 miliona KM.

Nakon što je UIO BiH izvršila povrat obveznicima koji su ostvarili pravo na povrat, neto prikupljeni prihodi su iznosili 2, 81 milijardi KM i manji su za 254 miliona u odnosu na isti period prethodne godine.

Dio koji se odnosi na Federaciju BiH, bez uračunatih plaćanja po osnovu vanjskog duga, smanjen je za 117 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu. 

Realan pad prihoda u Federaiji po osnovu direktnih i indirektnih poreza, u periodu januar – juni 2020. godine u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 279.379.150 KM.

U podatke nije uključen pad naplate javnih prihoda koji odlaze u fondove kao i naplata posebne cestarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih cesta.

Do kraja godine drastičan pad naplate

Prema ekonomskim predviđanjima, u drugoj polovini godine bit će nastavljen trend pada naplate prihoda u FBiH.

S obzirom na to da su u sve pomenute iznose uključena i tri mjeseca prije proglašenja pandemije koronavirusa, krajem godine realno je očekivati manje javnih prihoda i za 700 miliona KM.  

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.