Subota, 9 Decembra

Memory refresh: BiH od 28. jula 2021. godine ima preciziran propis za slučaj negiranja genocida

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Javne polemike i reakcija iz Federacije BiH na Dodikove javne istupe nikada ne manjka, ali nema suštinske reakcije institucija, koja bi preduprijedila negiranje zločina genocida u Srebrenici u julu 1995. godine, bilo da je poteklo od Dodika ili od drugih. Obeshrabrujuća je to poruka svakome ko živi u ovoj zemlji.

Autor: N. Š. K.

Još jedno nepoštovanje žrtava genocida, države, domaćeg pravosuđa i ureda visokog predstavnika u BiH, priredio nam je proteklog vikenda Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta RS, govoreći na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Jasenovca. Jasno, pred kamerama, negirao je činjenicu presuđenu u međunarodnom sudu u Hagu, da je u Srebrenici počinjen genocid.

Rekao je upravo ono zbog čega je bivši visoki predstavnik u našoj zemlji Valentin Incko, 23. jula 2021. godine donio odluku kojom je dopunjen Krivični zakon Bosne i Hercegovine, a koji u tom dijelu  kaže da:

„Tko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. kolovoza 1945. ili Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog kaznenog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a usmjereno je protiv skupine osoba ili člana skupine određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve skupine osoba ili člana takve skupine, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina“.

U Zakonu je striktno naveden dio koji se odnosi na slučaj da negiranje uslijedi od dužnosnika koji prima platu iz javnog budžeta.

„Počinitelj kaznenog djela iz stavka (1) do (4) ovog članka koji je dužnosnik ili odgovorna osoba ili zaposlenik u instituciji vlasti ili bilo kojem organu koji se financira putem javnog proračuna, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje tri godine“.

Odluku o dopuni Krivičnog zakona BiH, Incko je donio 23. jula 2021. godine.

Inckovom odlukom ostavljeno je BiH  da Zakon stupa na snagu osam dana od objave na službenoj stranici visokog predstavnika ili dan nakon objave u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine, koji god od tih dana ranije nastupi.

Kako je Zakon objavljen u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine 27. jula 2021. godine, dan kasnije stupio je na snagu i od tada je njegova primjena moguća.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.