Nedjelja, Januar 29

Konjuh zove: Iz Karton revolucije dostavili inicijativu za zakonske izmjene zaštite šumskog bogatstva Konjuha

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Ovim izmjenama Zakona tražimo zaustavljanje privredne sječe u zoni B (koja je ujedno daleko i najveća zona unutar ZP Konjuh) i kvalitetniji i bolji nadzor cjelokupnog prostora“.

Autor: Megafon.ba

Višemjesečni napori za spas planine Konjuh koje su zajednički realizovali građani i građanke Tuzlanskog kantona i aktivisti i aktivistkinje okupljeni oko pokreta Karton revolucija rezultirali su konačnim dostavljanjem inicijative za izmjene i dopune Zakona o proglašenju dijela planine Konjuh Zaštićenim pejzažom. Rečeno je to iz karton revolucije.

SPRJEČAVANJE SJEČE ŠUME

“Konkretno, predloženim izmjenama i dopunama zakona uvodimo red kada je u pitanju eksploatacija sirovina sa prostora Konjuha, a u prvom redu eksploatacija stabala. Pripreme za ovaj korak trajale su gotovo godinu dana i slobodno možemo reći da smo došli na korak da uspješno sprovedemo inicijativu koja neće samo biti udar na korupciju prilikom ekspoloatacije prirodnih resursa, nego će prosto rečeno ukoliko na kraju bude usvojena, osigurati opstanak života na prostoru Tuzlanskog kantona ” riječi su Adija Selmana, aktiviste Karton revolucije.

“U toku pripreme inicijative uspješno smo realizovali i potpisivanje građanskih inicijativa sa zakonskom osnovom za Izmjene i dopune Zakona o proglašenju dijela planine Konjuh Zaštićenim pejzažom, zajedno sa JU Zaštićeni pejzaž “Konjuh” smo uspostavili zajednički nadzor nad širem prostoru samog pejzaža u sklopu kojeg smo osigurali kvalitetan mehanizam prijavljivanja nezakonitih radnji od strane građana. Naš pravni tim je nadležnim institucijama, a u prvom redu inspekciji, dostavio više prijava i zahtjeva na postupanje u cilju provjere i kažnjavanja nezakonitih radnji koje su se dogodile u prethodnom periodu. Na samom kraju dobili smo i podršku od velikog broja uticajnih društveno političkih predstavnika u procesu zagovaranja inicijative”, kazao je Nedim Musić.

(Foto: Karton revolucija)

“Ovim izmjenama Zakona tražimo zaustavljanje privredne sječe u zoni B (koja je ujedno daleko i najveća zona unutar ZP Konjuh) i kvalitetniji i bolji nadzor cjelokupnog prostora. Smatramo da ćemo ovim na prvi pogled jednostavnim rješenjem zaustaviti trenutno stanje i u široj perspektivi otvoriti mogućnost još kvalitetnije zaštite najvažnijeg ekosistema na Tuzlanskom kantonu gdje će život i zdravlje ljudi biti prioritet i u sklopu čega će privreda jačati umjesto dosadašnjeg poslovanja u minusu svih javnih institucija i preduzeća koji djeluju na Konjuhu”.

PO ZAKONU

Sve navedeno ali i brojni drugi dokazi koje ovim putem nećemo navoditi su doveli do činjenice da je cijeli sistem ustvari u potpunosti prilagođen „ozakonjenim koruptivnim radnjama”, nemilosrdnom iskorištavanju a ne zaštiti najvažnijeg ekosistema na Tuzlanskom kantonu, saopćeno je između ostalog iz Karton revolucije.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.