Petak, Decembar 9

Ko se sprema za moguće prijevremene izbore za gradonačelnika/cu Tuzle?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Za sada je jedino predsjednik BOSS-a najavio da će se, ukoliko prijevremenih izbora u Tuzli bude, kandidirati za poziciju gradonačelnika. U SDA kažu da je moguć i zajednički kandidat koji bi okupio opoziciju u GV Tuzla ali da je rano govoriti o imenima, u NIP-u će tek naredne sedmice razgovarati o eventualnom kandidatu ili podršci zajedničkom kandidatu za gradonačelnika Tuzle.

Autor: N. Š. K.

Dugogodišnji gradonačelnik Tuzle, SDP-ovac Jasmin Imamović, osvojio je na oktobarskim općim izborima mandat u Parlamentu Bosne i Hercegovine. Već se spekulira da će mandat i prihvatiti, međutim, još uvijek vaga odluku o tome. Kako je za FENU nedavno izjavio, čim dobije certifikat od Centralne izborne komisije BiH, objelodanit će vlastitu odluku hoće li prihvatiti mandat u državnom Parlamentu ili će ostati na sadašnjoj poziciji gradonačelnika.

AJANOVIĆ NAJAVIO KANDIDATURU

Konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH zakazana je za 1. decembar.

Jasmin Imamović (Foto: N.Š.K./Megafon)

Odluku o raspisivanju eventualnih prijevremenih izbora u gradovima/ općinama donosi Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine i odluka ne može ni uslijediti dok ne bude potpuno jasno ko će preuzeti/zadržati mandate.

U Gradskoj izbornoj komisiji Tuzla, rečeno nam je da zbog svega, osim redovnih aktivnosti, još ne mogu imati bilo kakve aktivnosti vezane za eventualne prijevremene izbore. Dakle, sve dok se ne bude znalo hoće li ih uopće biti.

Jasmin Imamović je, podsjetimo, na čelu Tuzle bio od 2001. godine. Bez obzira na okolnosti i politički kontekst u Tuzli i okruženju, zaredom je osvajao povjerenje birača za ovu funkciju. Nisu u manjini ni oni koji se zbog Imamovićeve odluke da ide u utrku za državni Parlament smatraju prevarenima, jer su mu ranije ukazali povjerenje za mandat prvog čovjeka Tuzle i očekuju da okonča obećano.

Za sada smo ostali bez odgovora upućenog predsjedniku Gradskog odbora SDP-a, Slađanu Iliću, da li se uopće razgovaralo o eventualnom novom kandidatu.

Mirnes Ajanović (Foto: FB M.A.)

Ukoliko prijevremenih izbora bude, moguću kandidaturu za tu poziciju u Tuzli za sada je jedino najavio predsjednik BOSS-a, Mirnes Ajanović, advokat iz Tuzle, bivši federalni parlamentarac i vijećnik u Gradskom vijeću Grada Tuzla.  

Moguće je da i SDA ima svog kandidata, međutim, predsjednik Gradskog odbora SDA Tuzla, Salko Zildžić, za Megafon je kazao da je rano govoriti o imenima.

Salko Zildžić (Foto: GO SDA Tuzla)

„Još je rano govoriti o imenima a uvijek su moguće dvije opcije, ili naš kandidat, ili zajednički kandidat koji programom može okupiti opoziciju u Gradskom vijeću Tuzla“.

Suzana Ostojić, članica Izvršnog odbora GO Narod i Pravda Tuzla, kazala je da će o eventualnom kandidatu ili podršci nekom zajedničkom kandidatu, u ovoj političkoj stranci tek biti govora.

„Pitanje eventualnog kandidata za gradonačelnika Tuzle ili podrške nekome od kandidata bit će razmotreno na narednoj sjednici Gradskog odbora NiP Tuzla. Također, nakon iste sjednice javnost će biti obaviještena o stavu GO NiP Tuzla“.

Suzana Ostojić (Foto: N.Š.K./Megafon)

Povremeno se u Tuzli polemiše i oko toga treba li na čelu grada konačno biti žena. Na proteklim lokalnim izborima je među kandidatima bila jedina žena, članica Naše stranke, Mirjana Marinković Lepić. Ona je na oktobarskim općim izborima osigurala mandat u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.