Petak, Decembar 9

Ko će se „ogrijati“ ove zime (6): Dugogodišnje uništavanje rudnika stiglo na naplatu, uglja nema za građane

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Ja tvrdim da uglja ima, problem je u vlastima. Oni praktično mogu pomoći našem stanovništvu već danas ili sutra, ako žele“, istaknuo je profesor Zekan.

Piše: Maja Nikolić

Iako nije zvanično stigla, zima pokazuje svoje zube, posebno ujutro i uvečer. Strah među ljudima još više raste, jer ne znaju što će za ogrjev.

„Zvala sam neki dan opet da vidim šta je s ugljem. Kažu, gospođo ne brinite se, uplaćeno je, doći će. I evo, vjerujte tako od maja čekam. Ne znam šta ćemo, izludit s njima“, kaže Almasa iz naselja Solina u Tuzli.

KULMINACIJA DVADESETOGODIŠNJE PRAKSE

„Ja sam naručio šest tona. Neki dan su mi dovukli tri tone i rekli da ne planiram da će mi ostatak dovući prije januara. Kaže mi čovjek da svakom tako pomalo dovlače da može biti do nove godine. Šta njih briga za ljude? Najsretniji sam čovjek, a znate što? Što su mi djeca otišla iz ove države“, kaže za Megafon Bajro Ramić iz Moluha.

Da bi zima i nabavka ogrjeva mogla biti teška i neizvjesna, mediji upozoravaju mjesecima.

Upozoravaju i brojni poznavatelji prilika u rudnicima u Tuzlanskom kantonu.

Sabid Zekan, profesor Rudarsko geološko – građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, ističe da je ovo sada što se dešava samo kulminacija uništavanja rudnika posljednjih dvadeset godina.

„Ja tvrdim da uglja ima, problem je u vlastima. Oni praktično mogu pomoći našem stanovništvu već danas ili sutra, ako žele. Po mom mišljenju treba hitno donijeti dekret kojim će se snadbjeti široka potrošnja ugljem. Uglja ima za široku potrošnju i to su male količine, a tek onda Termoelektranu s ugljem“, istaknuo je profesor Zekan.

On smatra da se stanje u rudnicima može srediti. Jer, dugo se ugalj crpio po veoma jeftinim cijenama što je dovelo do „raubovanja“ rudnika bez adekvatne strategije i plana. Sada smo došli do kulminacije da uglja nema na tržištu, iako ga ima u rudnicima i na terenu.

„Zamislite da u današnje vrijeme kažemo da ne možemo iskopati ugalj. To je praktično jedna vrsta laži. Možemo i treba se samo organizirati, treba uspostaviti red i rad u rudnicima. Treba se osloboditi politike, administrativnih radnika. Treba postaviti vrlo jasnu organizaciju, komercijalnu proizvodnju uglja i sve se može uraditi za vrlo kratko vrijeme. Ali to vlast ne želi, jer oni još uvijek eksploatišu ugalj an svoj način, koriste i zloupotrebljavaju kapital u rudnicima. Vjerovatno tu ima i pranja novca, svega i svačega što bismo mogli reći da je nezakonito. Mogli bismo čak reći da sami sebi naprave zakone koji njima gode“, dodao je Zekan.

Zbog svega ovoga najveće su žrtve građani Tuzle i Tuzlanskog kantona zato što se ovdje još uvijek dominantno za ogrjev koristi ugalj iz rudnika. Tamo gdje još leži jedan od ključnih problema je što se u rudnicima još uvijek radi metodama starim stotinu godina, a oprema se ne obnavlja niti postoji suradnja Rudnika s Rudarskim fakultetom, što je također jedan od apsurda.

„Stvar je u tome, hoćemo li mi koristiti našu pamet, hoćemo li izgraditi pravilno poslovanje u rudnicima. Do sada to nisu željeli i rudnici su uglavnom morali poštovati politiku, a takozvana politika je eksploatisala ugalj prije svega za svoje potrebe“, rekao je profesor Sabid Zekan.

Distributeri uglja za stanovništvo moraju čekati u redu za utovar (Foto: M.N./Megafon)

Zbog svega ovoga društvo će stradati, jer je već sada očito da elektroenergetski sektor kičma kompletne proizvodnje i cijelog sistema koji za sebe veže i druge energetske sektore. Ukoliko postanemo energetski zavisni, pored uglja kojeg BiH, odnosno Tuzlanski kanton ima u izobilju, mogli bismo doživjeti ogroman kolaps, upozorava Zekan.

„Rudnici sada trebaju novu opremu, jer su dosadašnje otkrivke već izraubovane, dosta su strme kosine na površinama, ne postoje pripremljene jame za podzemne eksploatacije. Praktično smo dovedeni u situaciju da rudnici nemaju čak ni rezervnih dijelova, mašine su zastarjele, a i kada se nabavi nova mašina dešava se da se ona fiktivno uništi da bi se uvela neka treća lica, odnosno neke privatne firme. Znači sve se radi da se rudnici unište na različite načine. Ne uništava ih samo politika nego imate politiku unutar samih rudnika“, objašnjava profesor Sabid Zekan.

I dok svugdje u svijetu Univerziteti sarađuju sa privredom, takva saradnja ovdje ne postoji iako Rudarski fakultet ima sjajne profesore i stručnjake koji bi mogli ponuditi dobra rješenja. Razlog je što se nisu poklopili različiti interesi iako fakultet ima itekakve interese za naučnim istraživanjima koja bi mogla pomoći rudnicima uglja.

Sve ovo jasno pokazuje zašto je dugogodišnje zapostavljanje najvažnijeg energetskog sektora dovelo do prijetnji hladnoćom u mnogim domovima.

„Zima će biti vrlo teška. Struja će vjerovatno nakon izbora morati da poskupi, ili ako ne poskupi struja, rudnici će stradati još više. Rudnici su davno trebali ići u stečaj, sve se krpi i zadržava, sve se stavlja pod tepih što nas sve više i više košta“, kaže nam profesor Sabid Zekan.

VLAST ZAOKUPLJENA SOBOM

Velika neizvjesnost i nepovjerenje građana vladaju, ali i strah. Posebno zbog činjenice što građani vide da se ugalj izvozi po dosta nižim cijenama nego što je to na domaćem tržištu. Izvoz jeste dobar za svako tržište, ali tek onda kada se opskrbi domaće. Zato je ključni potez na vlastima. Ali oni su sada u borbi za novi dolazak na vlast. 

(U nastavku serijala čitajte šta ove zime čeka potrošače koji se griju na električnu energiju?)

VEZANI TEKSTOVI:

Ko će se „ogrijati“ ove zime (1): Kad krene izvoz peleta u Italiju cijene će tek tada da divljaju

Ko će se „ogrijati“ ove zime (2): Korisnici centralnog gradskog grijanja najmanje brinu

Ko će se „ogrijati“ ove zime (3): Prebacivanje dubioza na potrošače je udar na džepove građana

Ko će se „ogrijati“ ove zime (4): Velika potražnja za ogrjevnim drvetom, građani kupuju na vreću

Ko će se „ogrijati“ ove zime (5): Centralno grijanje u Tuzli neće poskupiti

Tekst je nastao uz podršku Evropske fondacije za demokratiju (EED). Njegov sadržaj ne odražava nužno službeno mišljenje EED-a. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu u potpunosti je na autoru.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.