Petak, Decembar 9

Ko će se „ogrijati“ ove zime (5): Centralno grijanje u Tuzli neće poskupiti

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Do početka sezone grijanja 2022./2023. ostalo je manje od mjesec a mnogo je nedoumica kod građana zbog nabavke i poskupljenja ogrjeva i pitanja hoće li radijatori biti topli.

Piše: Samir Mujakić

Mnogo nedoumica u vezi s početkom grijne sezone 2022./2023. u Tuzli otklonili su uposlenici u preduzeću Centralno grijanje d.d. Tuzla. Tehnički direktor preduzeća,  mr. Suljo Sarić za Megafon kaže da građani za ovu sezonu grijanja ne moraju brinuti i da grijanje neće poskupiti.

SANIRANA MREŽA

Toplovodna mreža preko koje koje TE Tuzla isporučuje toplotnu energiju za Tuzlu i Lukavac, prema riječima Sarića, koji brine o svim tehničkim ispravnostima toplovodne mreže i isporuke toplotne energije, u odgovoru kaže da su tokom ljeta otklonjeni kvarovi i izvršene neohodne popravke toplovoda te da je mreža ispravna.

(Foto: S.M./Megafon)

,,Po završetku sezone grijanja vršena su ispitivanja zaptivenosti na hladni tlak i izvršena je rekonstrukcija 38 vrelovodnih komora iz preventivnih razloga, tako da na početku sezone grijanja 2022/2023 očekujemo minimalnu potrebu za intervencijama. Ističemo da su svi kvarovi, evidentirani u toku sezone grijanja 2021/2022, sanirani, te da su naknadno zamijenjeni dijelovi vrelovoda na tim lokacijama“, kazao je Sarić.

Česte prijave građana bile su na rad i ispravnosot podstanica, te su se žalili da su im radijatori mlaki ili hladni.

,,Sve podstanice kojima upravlja ,,Centralno grijanje” d.d. Tuzla su ispravne i spremne za sezonu. Međutim, što se tiče podstanica koje su u vlasništvu tarifnih korisnika, imamo podatke o neispravnosti određenog broja podstanica te smo blagovremeno uputili dopise vlasnicima da iste moraju dovesti u ispravno stanje, u suprotnom, navedenim objektima će biti onemogućena isporuka toplotne energije“.

U pojedinim dijelovima grada, rubnim naseljima, građani su navodili da je isporuka toloplotne enrgije slaba u odnosu na centar grada. Koji su to uzroci i je li moguće ih otkloniti tehnički direktor ,,Centralnog grijanja’’ u odgovoru za megafon je naveo:

,,Svi dijelovi grada imaju grijanje u skladu sa projektnim uslovima. Problemi su uglavnom vezani za neispravnosti na instalacijama grijanja unutar objekata i uzrokovani su neispravnom ugradnjom radijatora, nepostojanjem ili neispravnim ozrakama na radijatorima i na instalaciji. Ovo su problemi koje vlasnici individualnih stambenih objekata trebaju rješavati u saradnji sa izabranim upravitelj ima“.

(Foto: Ilustracija/S.M./Megafon)

S obzirom na to da je u posljednjih nekoliko godina u Tuzli izgrađeno dosta novih objekata i priključeno na toplovodnu mrežu, iz preduzeća Centralno grijanje Tuzla kažu da to ne utiče na kvalitetu grijanja.  

,,U posljednjih petnaest godina je priključeno dosta novih  višestambenih objekata i individualnih stambenih objekata te osam centralnih toplinskih podstanica kojima se zagrijavaju cijela gradska naselja, odnosno visinske zone, dok su u individualnim stambenim objektima ugrađene mjerno regulacione stanice sa izmjenjivačem koji imaju tercijalni  temperaturni režim. Regulacijom svih podstanica kojima  ,,Centralno  grijanje” d.d. Tuzla upravlja,  kao i preuzimanjem   na upravljanje podstanica škola i fakulteta, omogućavamo  kvalitet zagrijavanja u nivou projektnih temperatura. Korisnici trebaju znati da neće imati pregrijavanja kakva su imali ranije dok su automatske regulacije u nekim podstanicama  bile  zastarile i neispravne. Centralno  grijanje  d.d. Tuzla je  zamjenom vrelovodnih priključaka i vrelovodnih ogranaka, kao i zamjenom dijela magistralnog vrelovoda, omogućilo nova priključenja uz isti kvalitet zagrijavanja. Također, slijedi rekonstrukcija magistralnog vrelovoda i manjeg dijela vrelovodnih ogranaka“, naveo je Sarić.

,,Prema informacijama od kolega sa izvora toplotne energije, građani Grada Tuzla nemaju razloga da strepe da će radijatori biti hladni ili mlaki. Centralno grijanje d.d. Tuzla je pravovremeno poduzelo sve potrebne aktivnosti na sistemu daljinskog grijanja te promovišući racionalno korištenje energije kroz kampanju ,,Moja energija moja odgovornost”, smatramo da bi vlasnici individualnih stambenih objekata priključeni na sistem daljinskog grijanja koji imaju uslove za mjerenje, također, trebalo više da vode računa o racionalnoj potrošnji toplotne energije, jer je upravo specifična potrošnja kod individualnih objekata znatno veća od specifične potrošnje kolektivnih stambenih objekata. Korisnici u kolektivnim stambenim objektima od 2010. godine imaju mogućnost da utrošenu toplotnu energiju plaćaju na osnovu zajedničkog mjerila toplotne energije za objekat, a da se raspodjela vrši prema grijnoj površini ili prema projektovnoj toplotnoj snazi, te se i na taj način može uticati na racionalizaciju potrošnje toplotne energije“, naveo je naš sagovornik.

(Foto: S.M./Megafon)

Vrijeme je nestašice, poskupljenja, potražnje i visokih cijena energenata i građani s razlogom strepe od novih cijena. Međutim, iz Centralnog grijanja kažu da nema razloga za brigu.

VAŽNOST ENERGIJSKE EFIKASNOSTI U ZGRADARSTVU

,,Prema informacijama kojima ,Centralno grijanje trenutno raspolaže, u ovoj godini ne bi trebalo doći do povećanja cijene grijanja niti za jednu tarifnu stavku.

Svi moramo znati da je energija resurs koji se mora više cijeniti i svaki kilovatsat toplinske energije. Neophodno je djelovati na smanjenju toplinskih gubitaka. Očekujemo zamah na implementaciji mjera energijske efikasnosti u zgradarstvu i na individualnim stambenim objektima, što kratkoročno može uticati na manje račune za grijanje ukoliko cijeli objekti pređu na obračun po mjerenju energije i dugoročno, na smanjenje potreba za novim toplinskim kapacitetima unatoč stalnom razvoju grada“, kazao je u odgovoru za megafon, tehnički direktor Centralnog grijanja Tuzla, Suljo Sarić.

(U narednom tekstu serijala čitajte: Kako se građani snalaze u sabdijevanju ugljem)

VEZANI TEKSTOVI:

Ko će se „ogrijati“ ove zime (1): Kad krene izvoz peleta u Italiju cijene će tek tada da divljaju

Ko će se „ogrijati“ ove zime (2): Korisnici centralnog gradskog grijanja najmanje brinu

Ko će se „ogrijati“ ove zime (3): Prebacivanje dubioza na potrošače je udar na džepove građana

Ko će se „ogrijati“ ove zime (4): Velika potražnja za ogrjevnim drvetom, građani kupuju na vreću

Tekst je nastao uz podršku Evropske fondacije za demokratiju (EED). Njegov sadržaj ne odražava nužno službeno mišljenje EED-a. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu u potpunosti je na autoru.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.