Ponedjeljak, Maj 16

Kahrimanović: Želimo zapošljavati više boraca a manje članova boračkih porodica

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vlada Tuzlanskog kantona je 18. januara dala saglasnost za Program korištenja sredstava za realizaciju dopunskih prava i ostalih izdvajanja sa kriterijima za raspodjelu korisnicima boračko – invalidske zaštite u 2022. godini. Budžetom TK za 2022. godinu Vlada je planirala ukupno 20 miliona KM.

Autor: Mediha Tabaković

Od odobrenog novca za boračku populaciju, Vlada Tuzlanskog kantona je ove godine planirala 2 miliona KM za zapošljavanje te će po milion KM biti dodijeljeno kroz grantove fizičkim licima i privrednim društvima koja će zaposliti osobe iz boračke populacije.

Iz Saveza demobilisanih boraca TK navode da je kroz programe predviđene putem Ministarstva za boračka pitanja a koji se odnose na pomoć boračkoj populaciji, primijetno povećanje na određenim pozicijama te da se udovoljilo zahtjevima boraca.

BORCI ZADOVOLJNI IZDVOJENIM NOVCEM

Predsjednik Saveza demobilisanih boraca TK, Muzijet Kahrimanović, ističe za Megafon da su zadovoljni iznosom novca koji je Vlada izvojila, te da će pokušati usmjeriti ljude da se prijavljuju na ove programe kako ne bi zavisili od egzistencijalne naknade.

“Što se tiče programa samozapošljavanja i zapošljavanja boračke populacije i zapošljavanja demobilisanih boraca, Vlada je ove godine planirala povećati iznos i promijeniti određene kriterije kako bi što više pripadnika iz reda boračke populacije, odnosno, demobilisanih boraca, apliciralo na ove programe”, kazao je Kahrimanović.

Nadalje Kahrimanović kaže da će ovakvi programi pomoći u razvoju privrede, određenih djelatnosti i pronalaženju načina i izvora finansiranja za porodice iz boračke populacije.

“Što se tiče programa pomoći u samozapašljvanju i zapošljavanju, imamo priliku da vidimo da se tu povećavaju pozicije, ali tražimo da se tu što više nezaposlenih boraca prijavi, a ne članova porodice. To ćemo u ovoj godini pokušati riješiti.

Što se tiče programa ostvarivanja prava na prednosti  i prioritete pri zapošljavanju boračke populacije tu očekujemo da kroz izmjenu zakonskih regulativa i izmjenu pravilnika borci, odnosno, članovi porodica boraca, imaju prednost i tu nam predstoji u narednom periodu dodatan angažman da pokušamo to riješiti na kvalitetan način”, istakao je Kahrimanović.

NOVAC ZA LIJEČENJE RVI

Iz Saveza RVI TK za Megafon navode da su tražili povećanje sredstava za zapošljavanje boraca, djece invalida, djece šehida i demobilisanih boraca.

Predsjednik Saveza RVI TK Fahrudin Hasanović ističe da se djeca boraca isključivo zapošljavaju po pravilu koje stoji u Ministarstvu za boračka pitanja, ali da također dolazi i do kršenja ovog pravila.

“Zapošljavanja po raznim institucijama, mogu tako reći, mi imamo pravilnik koji je usvojila Skupština Tuzlanskog kantona i se po našem mišljenju uopšte ne poštuje. Stavljen je van snage i ne poštuje se u cjelosti, ali imamo obećanje Skupštinske većine i Vlade TK da će u februaru doći do izmjene i dopune Zakona o pravima boraca i nakon toga  ćemo izraditi novi Pravilnik i prioritete pri zapošljavanju”, kazao je Hasanović

Također, za zapošljavanje djece porodica šehida- poginulih boraca planirano je 500.000, a za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa planirano je 600.000 KM.

Za pomoć u liječenju RVI predviđeno je 495.000 KM, a za banjsko – klimatsko liječenje RVI dodatnih 295.000 KM.

Tekst je nastao uz podršku Evropske fondacije za demokratiju (EED). Njegov sadržaj ne odražava nužno službeno mišljenje EED-a. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu u potpunosti je na autoru.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.