Petak, Decembar 9

Izgradnja Kampusa Univerziteta u Tuzli mogla bi početi 2023. godine

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ideja Kampusa Univerziteta u Tuzli konkretizovana je ove godine rješavanjem problema dokumentacije. Podršku je dala i Vlada Tuzlanskog kantona koja ovaj projekat smatra jednim od strateških za razvoj kantona. Ukoliko sve dogovoreno u toku ove godine bude i realizovano, gradnja kampusa mogla bi početi krajem naredne godine, a prvih šest fakulteta preseljeno u prvoj fazi. Za kompletnu izgradnju kampusa potrebno je oko 300 miliona KM.  

Piše: Enisa Alibalić

O gradnji Kampusa Univerziteta u Tuzli govori se posljednjih desetak godina. Projekat od velikog značaja za obrazovanje, ali i društvo u cjelini, međutim, revitaliziran je tek početkom 2020. godine. Formiran je Operativni tim za razvoj kampusa koji je do sada uradio niz aktivnosti važnih za početak izgradnje.

OBIMNA DOKUMENTACIJA

„Krajem 2021. godine se krenulo u intenzivniju pripremu oko početka realizacije projekta Kampus Univerziteta u Tuzli. Operativni tim je odmah uradio plan razvoja kampusa koji je na Senatu Univerziteta u Tuzli usvojen u aprilu. Time su se stekli preduslovi da mi možemo krenuti u investiciju. Odmah potom smo Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Grada Tuzla predali inicijativu za unošenje kampusa u regulacioni plan. Imali smo jednu sretnu okolnost da je u ranijem peridou kampus unesen u prostorni plan i da je krajem 2018. upisan u vlasništvo Univerziteta u Tuzli. Gradsko vijeće je u junu dalo nalog da se izradi regulacioni plan, nacrt je urađen i ove sedmice sam dobio informaciju da će biti na dnevnom redu novembarske sjednice. Ukoliko se to desi, mi smo stekli sve preduslove da krenemo u izgradnju kampusa.“, kaže prof. Damir Zenunović, voditelj Operativnog tima za razvoj Kampusa Univerziteta u Tuzli.

Izgled budućeg Kapusa UNTZ (Izvor: UNTZ)

Podrška projektnoj dokumentaciji Kampusa Univerziteta u Tuzli, idejni projekat prezentiran u junu ove godine  kantonalnoj vladi, jedna je od mjera u ekspozeu premijera Tuzlanskog kantona te se smatra strateškim projektom za razvoj ovog kraja, kaže ministar obrazovanja i nauke TK, Ahmed Omerović.

Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK (Foto: S.M./Meagfon9

„U vezi s tim, u septembru je Vlada Tuzlanskog kantona dodijelila sredstva Univerzitetu u Tuzli u iznosu od 200 hiljada maraka kako bi mogli pokriti troškove za tendersku dokumentaciju. Za ostalu dokumentaciju koja je potrebna, Vlada Tuzlanskog kantona će uplatiti 300 hiljada maraka s obzirom na to da smo predvidjeli ukupno 500 hiljada maraka podrške dokumentaciji. Iz Univerziteta nam je potvrđeno da bi, kada se završi ovaj proces sa dokumentacijom, trebala da počne izgradnja u kampusu. Ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti, što se nadamo da se neće dogoditi, to bi se trebalo dogoditi u drugoj polovici naredne godine. Vlada Tuzlanskog kantona ostaje predana ovom projektu koji je jedan od strateških projekata Tuzlanskog kantona.“, kaže ministar obrazovanja i nauke u Vladi Tuzlanskog kantona, Ahmed Omerović.

Izgradnja Kampusa Univerziteta u Tuzli trebala bi se odvijati u četiri faze. Prva, za koju se očekuje da bude završena u naredne četiri godine, predviđa preseljenje šest fakulteta. To su: Ekonomski fakultet, Pravni fakultet, Filozofski fakultet, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Farmaceutski fakultet i Akademija dramskih umjetnosti. Za ovu fazu je tenderska dokumentacija završena. Sada se čeka usvajanje Nacrta Regulacionog plana kako bi se do kraja godine raspisao konkurs za projektovanje prve faze. Početak izgradnje se očekuje u jesen naredne godine.

Profesor UNTZ Damir Zenunović (Foto: E.A./Megafon)

„Nama treba moderni kampus. Treba nam moderni, europski kampus koji će omogućiti studentima kvalitetno obrazovanje, koji će omogućiti razvoj univerziteta, a pri tome imamo potencijal koji itekako treba uvažiti – Univerzitet u Tuzli je vlasnik 41 hektara zemlje za razliku od ovoga što sada koristimo, a što nije naše, osim Univerzitetske dvorane. Kampus Univerziteta u Tuzli je planiran kao kampus otvorenog tipa. Predviđeni su, svakako, fakultetski sadržaji, ali i stambeni dio za studente gdje će biti studentski paviljoni, restorani. Ima i dio gdje će biti dvorane, bazeni. Zatim je planirana gradnja naučno-istraživačkog parka i jedan dio za biznis razvoj“.

PODUZETNIČKI KOMPLEKS

„Želimo da, po uzoru na europske standarde, u kampus smjestimo preduzeća u kojima će studenti moći raditi i biti u praksi, znači jedan poduzetnički, moderni, europski kampus “, navodi Zenunović.

On smatra da će se, postojanjem ovakvog kampusa, paradigma trenutne situacije u društvu potpuno unaprijediti. Očekuje da se ponudom kvalitetnih sadržaja studentima može omogućiti razlog za njihov ostanak u Bosni i Hercegovini, ali i privući studente iz inostranstva da studiraju na Univerzitetu u Tuzli.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.