Subota, 9 Decembra

Iz Unije OSI najavili 9. maja proteste pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine, organizuje protestni skup 9. 5. 2023. u 15 sati ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Pozivamo sve članove Unije, osobe sa invaliditetom, kao i sve građane koji žele da iskažu solidarnost sa nama, da prisustvuju protestu. Datum okupljanja nije slučajno izabran. Protest se održava na Dan Evrope, koji bi trebalo da simbolizira jedinstvo, solidarnost i novi početak.

Devetog maja  1950. godine, tadašnji ministar inostranih poslova Francuske, Robert Šuman iznio je prijedlog kojim su udareni temelji onoga što danas zovemo Evropska unija. Bila je to ideja za ekonomski oporavak Evrope nakon II svjetskog rata.

Osobe sa invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine predugo su na dnu društvene ljestvice, zaboravljene, prepuštene sebi… Do skora smo imali neartikulisane i stihijske pokušaje ostvarivanja osnovnih prava, uglavnom od organizacija koje su bile više svrha same sebi nego čitavoj populaciji osoba sa invaliditetom.

Riješili smo da na to stavimo tačku i krenemo u novi početak. Potrebno nam je jedinstvo i vizija, te konkretne akcije u kojima nema mjesta ličnim interesima. Počinjemo time što ćemo popravljati sopstveno stanje i ohrabrivati sve one koji još misle da borba nema smisla, da se okupimo oko jedne ideje vodilje, sažete u parolu: „Moje pravo“!

O našim obavezama svi vode računa, ali za naša prava moramo se izboriti sami. Unija ponosno predstavlja različitosti i u njoj su osobe koje svoje znanje i iskustvo koriste u svrhu zajedničkog cilja, a to je ostvarivanje prava osoba sa invaliditetom.

Pridružite se, dođite na protest i pokažimo čitavoj zajednici da smo vidljivi, da smo ujedinjeni i da smo spremni da savladamo sve izazove koji su pred nama, saopćeno je iz Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine.

(Izvor: Saopćenje)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.