Subota, 9 Decembra

Iz ReSTART-a najavili nove proteste za 9. maj Dan pobjede nad fašizmom

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Novo okupljanje građana, ReSTART BiH zakazuje za 9. maj 2023 godine na Dan pobjede nad fašizmom.

„Prvobitno smo planirali da taj događaj se održi u Tuzli i da tako nastavimo širiti ideju građanskog modela uređenja države. Tuzla se godinama predstavljala kao slobodarski, antifašistički i multietički grad tako da smo turneju obilaska bh. gradova trebali nastaviti upravo tamo na taj datum. Ipak, zbog aktuelne situacije smo prinuđeni ponovo ostati u Sarajevu na jednoj od tri lokacije (a vrlo moguće i sve tri). Američka ambasada, Delegacija EU i naravno nezaobilazni OHR.

Pošto su naši protesti (njih 26) uglavnom bili reakcioni, ovaj put smo se odlučili da ponudimo konkretna rješenja kada već imamo situaciju da je visoki predstavnik srušio Dejtonske postavke tj. Ustav BiH!

Sada kada su raspakovali Dejton, oni koji odlučuju o našoj državi, bio bi red da prime građane i da nam ponude odgovore za ovo do sada što su poduzimali, a mi ćemo njima nekoliko rješenja kako bi država mogla normalno profunkcionisati. Naša želja je da dođemo u situaciju da konačno krenemo ispunjavati 14 prioriteta za ulazak u EU, a ne da nas novim etničkim podjelama i komplikovanim sistemom sa stalnim blokadama koče u napretku.

Ne želimo da zauvijek ostanemo država slučaj. Slučaj koji je pod POLUprotektoratom. Zašto naglašavamo to ‘polu’, a ne samo protektoratom. Pa zato što u protektoratu, protektor (u ovom slučaju Schmidt) je onaj koji ima odgovornost. A svjedoci smo da u našoj državi, ništa, apsolutno ništa ne funkcioniše i za to niko ne odgovara.

Prvo rješenje koje ćemo ponuditi je vraćanje na izvorni Ustav RBiH.

Drugo rješenje je prijedlog naše Azre Zornić – Municipalizacija. Državno uređenje sa dva nivoa. Država i općina.

Treće rješenje spremamo da otkrijemo 9. maja

Unaprijed ćemo poslati pisma namjere na spomenute adrese, kako bi visoki zvaničnici planirali da nas prime devetog maja, a o odgovorima ćemo obavijestiti javnost“, kaže se u saopćenju ReSTART BiH.

(Izvor: Saopćenje)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.