Subota, 9 Decembra

Iz Kalesije u petak kreće konvoj šlepera sa 31 stambenim kontejnerom proizvedenim za narod Turske

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U Općini Kalesija, u saradnji sa lokalnim privrednicima, prije nepunih mjesec dana pokrenuli su akciju pomoći stanovništvu Turske u onome što im je trenutno napotrebnije. Akcija izrade montažnih stambenih kontejnera, koje su nazvali „kuće prijateljstva“, uspješno je okončana i prvi kontejneri uskoro kreću put Turske.

Autor: N. Š. K.

Konvoj pomoći narodu Turske kreće iz Kalesije u petak 17. marta. Kako je na konferenciji za medije upriličenoj 13. marta izjavio načelnik Kalesije Sead Džafić, u Tursku šalju 31 stambeni kontejner, dva sa sanitarijama, odnosno kupatilima, kao i sav potreban namještaj i prehrambene pakete.

VEZANI TEKST NA MEGAFONU:

U Kalesiji prave „kuće prijateljstva“ za narod Turske

„Ovo je dokaz da zajedno možemo učiniti mnogo toga, za kratak period prikupili smo oko 100.000 KM od vijećnika, građana, privrednika kao i donatora iz Srebrenika, Lukavca, Mostara što smo uložili u izgradnju stambenih kontejnera i nabavku namještaja i prehrambenih paketa“, kazao je načelnik Džafić.

Agić, Džafić i Mujkić (Foto: Općina Kalesija)

Koordinator grupe za izgradnju Mujo Mujkić kazao je da je vrijednost kompletnog projekta, kada se uračuna radna snaga koja je bila besplatna kao i mašine koje su koristištene za sve radove, oko 250.000 KM.

„Mi već imamo formiranu ekipu koja će u petak sa konvojem krenuti prema Turskoj kako bi na licu mjesta izvršili montažu stambenih kontejnera, a za trasport kontejnera i namještaja bit će potrebno četiri šlepera. Također će uz taj konvoj ići i šest šlepera Crvenog križa Federacije BiH“, rekao je Mujo Mujkić.

Sulejman Agić, inženjer mašinstva koji je zaposlenik UNIS TOK-a bio je angažovan na izradi crteža i dizajniranju kontejnera zajedno sa Husom Atlagićem, kazao je da je zadovoljan urađenim poslom i da su radovi završeni prije nego što je to planirano te da će početkom naredne sedmice građani Turske biti smješteni u svoje nove domove koji su izgrađeni u Kalesiji.

U cijelu priču uključen je i kalesijski Crveni križ koji je otvorio i podračun na koji su građani uplaćivali novac tako da je akcija provedena transparentno, a kako je rečeno, finansijski izvještaj bit će dostupan javnosti.

(Izvor: Općina Kalesija)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.