Subota, 9 Decembra

Građani Lukavca još čekaju pitku vodu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na lokalitetu u blizini jezera Modrac planirana je izgradnja Fabrike vode, čime bi konačno bio riješen višedecenijski problem vodosnabdijevanja Grada Lukavca pitkom vodom. U cijeli projekat, na kojem radi gradska uprava, podršku su obećali iz Vlade TK. Proces ide sporo, podrazumijeva mnogo dokumentacije i novca. Razgovarali smo sa građanima Lukavca i gradonačelnikom o tome kako napreduje jedan od najznačajnijih projekata za Lukavac i okolinu.

Piše: Maja Nikolić

Jedan od gorućih problema u Gradu Lukavcu već decenijama je što građani nemaju pitku vodu. Računi im uredno stižu, a voda gotovo da nije ni za sanitarne potrebe upotrebljiva.

“Grad Lukavac je nekada prvi u Bosni i Hercegovini imao olimpijski bazen, a sad nema ni vode niti ko to rješava. Da nisu izbori ne bi nikad ništa ni pokušali rješavati, pa onda opet pokušaju do sljedećih izbora pa će opet biti ovako isto stanje. Ovo jezero smrdi. Ustvari neugodno miriše, na ribu, na mulj, da se sanitarije zapuše. Tijelo poslije kupanja svrbi”, priča  građanin Hamdo Salkić.

“Slabo da ćemo šta i postići ako budemo ovako pasivni, ako ne budemo aktivni. Kako uopće izgleda život bez vode? Loše. Ja sam imao priliku biti ovdje u gradu pa kad nestane vode to je stvarno katastrofa. Voda je osnovna stvar u životu i to se zna”, kazao je Esad Cibrić.

“Mi svi ovdje stojimo i čekamo. Znate koliko stojimo? I po pet sati. Ja ostavim, nekad odem kući pa se vratimo. Imamo vodu u stanu, tu u Pionirskoj. Ne može se koristiti ni za suđe. I abdest kad hoćeš uzet ne može. Ne valja pa eto. Sve račune uredno dobivamo i uredno plaćamo. Išli smo, obraćali se. Šta ćeš se obraćat kad oni samo viču da će napraviti vodu. Više od 40 godina sam ja tu. I 40 godina to tako radimo, sipamo ovdje”, kaže Rukija Viščić koja svaki dan dolazi po vodu na jedini gradski izvor pitke vode Petrak.

Zbog ovog ogromnog problema koji ljudima ugrožava osnovno ljudsko pravo posjetili smo gradonačelnika Lukavca Edina Delića i provjerili što je s projektom izgradnje izvorišta pitke vode.

Edin Delić, gradonačelnik Lukavca (Foto: M. N./Megafon)

„Prije nekih šest mjeseci mi smo raspisali javni poziv za izradu dokumentacije. Na jedan poziv se nije niko prijavio ko ispunjava sve uslove pa smo poziv ponovili. Imali smo žalbu na tendersku dokumentaciju. Sada nam je opet odobreno da nastavimo s procedurom tako da smo u ovom trenutku faktički u procesu izrade dokumentacije. Sve radove koje smo mogli uraditi do izrade dokumentacije, mi smo završili“, kaže za Megafon gradonačelnik Lukavca Edin Delić.

Ono što je za sada vidljivo jeste da se parcela, odnosno zemljište priprema za ovaj veliki projekt, a formirano je i Javno preduzeće vodovod i kanalizacije koje će preuzeti upravljanje vodosnadbjevanjem.

„Sada smo u jednom kritičnom dijelu procesa, jer ne možemo dosta toga paralelno raditi dok se sva dokumentacija ne završi. Onda nam slijedi Javni poziv za izgradnju postrojenja, a s druge strane slijedi nam i rješavanje pitanja financiranja. Mi sada možemo samo pretpostavljati koliko je to novaca, ali ne možemo kucati na vrata institucija bez studije koja će nam dati te detalje. Ovo je proces koji dugo traje. Orašje je radilo godinama ovakav projekat, Tuzla je znamo deset ili petnaest godina rješavala problem. Znači ovdje nije problem da neko deset godina ne zna šta uraditi, nego su jednostavno zakonske procedure takve. Mi smo se sada uhvatili u koštac i rješavamo problematiku“, ističe Delić.

Inače, ovo se smatra najvećim projektom za Grad Lukavac kao što je bio i za Grad Tuzlu. Za sada nema ništa važnije za Lukavac i njegove građane. Zapravo ovo pitanje, osiguranje pitke vode u 21. stoljeću ne bi smjela biti tema i ovo pitanje je davno trebalo biti riješeno, odnosno Lukavac nije smio izgubiti pitku vodu.

„U moja dva mandata, smatram, da je to najvažniji projekat. Ne mogu čvrsto obećati da ću do kraja svog mandata to uspjeti završiti, ali ono što je sigurno je da smo sve snage u tom pravcu usmjerili. Uspjeli smo i politički koncenzus stvoriti oko ovog pitanja, u ovo smo ušli s mnogo znanja, s iskustvima, sve kako ne bismo pogriješili.“

Ovaj projekat dovest će i do rješavanja problema drugih komunalnih preduzeća i njihove organizacije, jer ih prate milionski gubici. Iz takvog stanja treba graditi nešto novo što za Grad Lukavac predstavlja veliki izazov.

„Ne znam koliko znate, ali Lukavac je sve donedavno bio uporište jakih političkih sučeljavanja. Međutim, oko ovog projekta vodosnadbjevanja smo uspijevali postići koncenzus. Bilo je momenata kada je i tu bilo nesuglasica, kada smo u različitim smjerovima gurali, ali mislim da je Lukavac postao grad u kojem se politička kultura popravlja. Mi znamo biti jedni protiv drugih u političkom smislu, ali i znamo sjesti i razgovarati. Također, imali smo i nekoliko investicija koje smo realizirali. Tako da kroz neke važne projekte mi investitorima šaljemo poruku da nam je stalo do razvoja grada bez obzira na naše političke tenzije“, kaže za gradonačelnik Lukavca.

Podsjećamo, Lukavac danas najvećim dijelom dobiva vodu iz filter stanice koja dolazi iz jezera Modrac, a koja je na upravljanju i na vlasništvu GIKL-a, fabrike koksa. Voda se tek minimalno ili gotovo nikako prerađuje i voda ne zadovoljava osnovne sanitarne uslove i nije pitka voda. Međutim, građani dobivaju uredno račune za vodu.

„Znam ja da je to apsurd i potpuno mi je razumljivo kada građani izađu i pitaju kako je moguće da takvu zagađenu neupotrebljivu vodu plaćaju. Mi plaćamo to pumpanje, skladištenje. Lukavac ima pravo na 25 posto korištenja vode s izvorišta Toplice i u toku su intenzivni pregovori o načinu preuzimanja te vode, jer ima neriješenih odnosa između Grada Lukavca i Grada Tuzle. Ali ima energije i pokušaja da se ta stvar dovede u red. Međutim ni to nije dovoljno, jer mi s tom količinom vode ne možemo ni polovinu naših potreba zadovoljiti. Zato moramo imati naš alternativni izvor“, pojašnjava nam Edin Delić.

Konačan cilj gradonačelnika je, ističe, da se izgradi postrojenje koje će svu vodu iz jezera preraditi, a da će pri tome što manje ili nimalo tu vodu koristiti.

„Znači intencija nam je da pripojimo Toplice, da iskoristimo bunare koje imamo na samoj lokaciji i nove bunare koje radimo te da to postojenje vodu koja je puno bolja od jezerske, praktično samo dotjera količinu pitke vode koja je potrebna, a da mi kao rezervnu opciju za građanstvo imamo postrojenje u koji će se milioni uložiti i koji će ova generacija iznijeti“, kaže Delić.

Kada se izgradnja postrojenja vode završi, pitku vodu dobit će svi građani Lukavca te okolnih mjesnih zajednica, a dodatni rezervoari za dalju distribuciju vode za sada neće biti građeni. Međutim, ovo postrojenje će imati takve kapacitete da može imati drugu fazu dogradnje što bi značilo da će u budućnosti iznad brane Modrac biti izgrađen jedan veliki rezervoar u koji bi se bacala voda. Iz tog rezervoara bi se mogao vodosnadbijevati cijeli Grad Lukavac sve do Doboja.

Jezero Modrac (Foto: M.T./Megafon)

„To bi podrazumjevalo izgradnju sistema u kojem bismo imali određena izvorišta i u mjesnim zajednicama. Dakle, mi ovdje želimo izgraditi distributivni sistem poput elektroenergetskog sistema u kojem ćemo ne samo osigurati građanima vodu nego ćemo osigurati i sistem održavanja, provjere kvaliteta vode pa u konačnici i naplate. Jer mi danas imamo, ne samo u Lukavcu nego u svim dijelovima BiH, nezakonit način isporuke vode. Mjesne zajednice nemaju uslove da osiguraju distribuciju vode, a u većini slučajeva se to naplaćuje putem nekih priznanica. Iako ima otpora u mjesnim zajednicama, mi to pokušavamo uvesti u red“, dodaje Delić.

Grad Lukavac sada očekuje daleko veću podršku viših instanci vlasti, s obzirom na to da su donedavno držali ovaj Grad, koji broji 50 hiljada stanovnika,  u gotovo potpunoj blokadi.

„Mi smo smatrali da je ova lokalna zajednica bila diskriminirana i od kantonalne i od federalne vlasti. Vi se samo provozajte putem Tuzla- Doboj i pogledajte kakvo je stanje puta u Lukavcu. Lukavac četiri godine nije mogao dobiti status grada, jer to nekome tamo nije odgovaralo. Mislimo da ta politika opstrukcije i kočenja treba ostati iza nas. Osjećamo neki novi ambijent“, rekao je na kraju razgovora za Megafon, gradonačelnik Lukavca Edin Delić.

Hoće li do kraja svog mandata uspjeti završiti postrojenje, odnosno fabriku vode, Delić nije mogao potvrditi.

Svakako treba napomenuti da je Lukavac okružen zdravom vodom, iz rijeke Brijesnice na planini Ozren, zatim u Lukavcu se nalazi jezero Modrac odakle se voda crpi i odlazi za Tuzlu, a tu je i voda iz jezera Šićki Brod.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.