Ponedjeljak, Januar 20

EKSKLUZIVNO: 100.000 Nijemaca doseljava u BiH!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pred bh. Ambasadom u Berlinu od jučer ujutro kolone ljudi čekaju vizu za BiH. Njemačka nacionalna TV objavila je da se radi o njemačkim državljanima što je izazvalo paniku među građanima. Naš dopisnik iz Berlina, nakon razgovora s ljudima koji čekaju u redu, javlja da nema mjesta za zabrinutost jer je razlog mogućih migracija isključivo ekonomske naravi.

Njemački građani mole za informaciju više

Njemački biznismen Oto Bauštel je našem novinaru kazao da želi živjeti u BiH jer može poslovati a da ne plaća PDV.

„Vidim da kod vas možeš dugovati milione za PDV i samo te stave na spisak, malo se sramiš i to je to, a ti se i dalje bogatiš. Ovdje u Njemačkoj ideš u zatvor. A kad bi se dogodilo da duguješ, u zatvor ide i onaj što te nije spriječio. U Njemačkoj moram da izmirujem sve obaveze prema radnicima i državi i meni ostane veoma malo za ulaganja i to samo ako dobro radim. Tamo kod vas možeš držati neprijavljene radnike, dođe inspekcija, platiš kaznu, ali opet vratiš te radnike na posao. Više se isplati povremeno platiti nekoliko hiljada maraka kazne nego za sve radnike plaćati platu i doprinose“, kazao je Oto.

Radnik u jednoj njemačkoj tvornici obuće Hans Bosnišen želi u Bosnu kako bi postao penzioner.

„Čuo sam da je dovoljno  raditi samo petnaest godina, a možeš dobiti istu penziju kao da si radio trideset. A možeš i da „podmažeš“ doktora. Praviš se lud, odležiš mjesec na psihijatriji i eto papira za penziju. Ili sa 37 godina možeš imati vojnu penziju. Muka mi je više od rintanja ovdje. Evo 20 godina nisam zakasnio na posao, samo sam dva puta koristio bolovanje i to jer sam imao upalu pluća, pa opet živim samo prosječno. Čuo sam da se u BiH može stalno biti na bolovanju i sve ulazi u radni staž. Kažu ima tamo raznih socijalnih davanja, možeš ogrijev dobiti, socijalnu pomoć, razne donacije, subvencije, ako zagusti ima puno javnih kuhinja“.

Student sociologije iz Minhena Bruno Nihtarbajter kaže da želi sebe poštedjeti godina truda i rada da bi postao ekspert.

„Pratio sam izvještavanja u vašim medijima i došao do zaključka da se u BiH odmah nakon diplome može postati analitičar i ekspert za društvena istraživanja. Lako se zaposliti u nekoj školi ako poznaješ direktora ili si blizak stranci kojoj je u resoru ministarstvo obrazovanja. To meni nije problem, već imam plan prema mjestu gdje ću živjeti“, kazao je Bruno.

Karlo iz Frankfurta, koji nije želio da mu objavljujemo prezime jer je porijeklom iz BiH, kaže da želi raditi u Elektroprivredi.

„Pošto mi je dedo tamo bio direktor, a moja je tetka iz jedne od vladajućih stranaka, već sam dobio garancije da me čeka posao. Već sam razgovarao i o mogućnosti da, kad mi mali ovdje završi fakultet, dobije direktorsko mjesto. Naša diploma vrijedi kao deset vaših “, kazao je Karlo.

Avionski letovi prema BiH rezervirani mjesecima unaprijed

Karlov rođak Franc Ijabihsine, želi se baviti politikom.

„Pošto sam već katolik nije mi problem da se izjasnim kao Hrvat, a vi tamo vodite računa o nacionalnom ključu. Rečeno mi je da razmislim koju bih funkciju volio. Pa eto smislit ću nešto tokom leta u avionu. Imam prijatelja koji bi došao za mnom, on je Musliman, pa kontamo kad se i on smjesti da ćemo i ovdje odlično sarađivati. Samo što je on malo, kako da kažem, imao problema sa zakonom, ali čuli smo da to kod vas nije problem“, kazao je Karlo našem dopisniku.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je zbog novonastale situacije pozvala lidere bh. vladajućih stranaka na hitan sastanak.

Navodno će Merkelova prethodno u Sarajevo poslati ekspertski tim.

Kako o iskustvima iz BiH nema informacija u svjetskoj literaturi o ekonomskim i političkim sistemima, eksperti će pripremiti stručnu analizu kako bi Merkelova sa bh. liderima mogla razgovarati na ravnopravnim osnovama.

Megafon.ba

* Tekst je satiričnog karaktera i ima za cilj ukazati na katastrofalnu ekonomsku i socijalnu politiku u BiH

Dijeli.

1 komentar

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.