Nedjelja, Januar 29

Dan Oružanih snaga BiH: Ulaganje u sigurnost je investicija, nikako trošak

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Personal je glavni resurs, ali je potrebno dodatno se angažirati i više ulagati u modernizaciju, a i krajnje je vrijeme da Oružane snage BiH dobiju adekvatan budžetski okvir – poručeno je na konferenciji za medije, na Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Kako je naglašeno, ulaganje u sigurnost i odbranu je investicija, nikako trošak te bez sigurnosti nema ni ekonomskog razvoja niti međunarodnih investicija.

Resorni državni ministar Sifet Podžić ističe nivo spremnosti pripadnika Oružanih snaga što, kako je kazao, pokazuju na svim vježbama ali i naglašava da će se morati više uložiti u Oružane snage Bosne i Hercegovine.

– Kako našim ljudima u BiH dokazati da je neophodno izdvojiti dva i više posto BDP-a za odbranu odnosno sigurnost odnosno za Oružane snage. Mi smo trenutno ispod jedan, takvi najvjerojatnije nećemo biti poželjni kao punopravna članica NATO saveza – smatra on.

Kako naglašava i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Senad Mašić, bez obzira na sve postignute rezultate, i ova godina je obilježena neadekvatnim budžetskim finansiranjem za potrebe Oružanih snaga BiH.

Kako je kazao, OS BiH u kontinuitetu nemaju adekvatnu podršku kad se radi o modernizaciji, unaprijeđenju uvjeta za život i rad pripadnika OS BiH, ali i poboljšanju infrastrukture na lokacijama OS BiH.

– To ne možemo sami postići bez pomoći nadležnih institucija. Krajnje je vrijeme da OS BiH dobiju adekvatan budžetski okvir dovoljan za provođenje svih zakonom predviđenih i definiranih zadataka – kazao je.

Ipak, ističe značajnu posvećenost međunarodnih partnera u procesu modernizacije.

Kako je kazao, Oružane snage Bosne i Hercegovine su jedina legalna i legitimna vojna sila u državi Bosni i Hercegovini i, u toku postojanja, u potpunosti su opravdale svrhu i svakim danom jačaju.

– Uporedo sa svim što smo uspjeli ostvariti, zahvaljujući profesionalizmu pripadnika OS BiH, tokom 2022. godine OS BiH pokazale su da su, u svakom trenutku, spremne da provode odluke nadležnih institucija u pružanju pomoći civilnim strukturama u slučajevima prirodnih, elementarnih i drugih nepogoda – naglasio je.

Oružane snage Bosne i Hercegovine osnovane su 1. decembra 2005. godine u skladu sa Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine. Oružane snage su profesionalna, jedna vojna sila, koju kontrolira i organizira Bosnu i Hercegovinu. Oružane snage, kao instituciju BiH, čine pripadnici sva tri konstitutivna naroda i reda ostalih u skladu sa Ustavom i zakonima države.

(Izvor: FENA)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.