Subota, 9 Decembra

BH novinari: Zahtijevamo oštre sankcije za napadače na novinare

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima (FMHL) zahtijevaju od Federalne uprave policije i Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo hitnu istragu o napadima na novinare i snimatelje četiri medija, koji su se desili u petak u Sarajevu tokom protesta pred zgradom Parlamenta Federacije BiH.

– Tom prilikom su sudionici protesta, uz psovke i neprimjeren rječnik, vrijeđali novinarske ekipe  N1TV, Dnevnog avaza, agencije Fena i Face TV, te fizički spriječili novinarku i snimatelja N1 Aleksandru Tolj Ružičić i Harisa Hukaru da snime izjavu, a novinaru  Dnevnog avaza Eldaru Abazi pokušali su oteti mobitel i onemogućili mu snimanje – navode iz Upravnog odbora Udruženja BH novinari. 

Upravni odbor BH novinara smatra neprihvatljivim nasilje nad novinarima i odlučno zahtjeva od Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF) da, zajedno sa policijom, doprinesu identifikovanju napadača i njihovom sankcionisanju.  Neprihvatljivo je da se progone novinarske ekipe čiji je zadatak bio da izvještavaju sa sarajevskih protesta, te da se dozvoli nekolicini radikalnih i primitivnih pojedinaca da određuju koji medij može ili ne može izvještavati sa javnog skupa.

 – Indikativno je također da se na protestima simpatizera i članova SDA i DF, organizovanim posljednjih nekoliko mjeseci pred zgradom OHR ili na drugim mjestima u Sarajevu, ciljano ponavljaju napadi na novinarske ekipe i verbalno vrijeđaju novinari i novinarke određenih medija a da, pri tome, ove dvije stranke ćute o napadima i ne poduzimaju ništa da se zaustave radikalisti koji brutalno krše prava novinara i medijske slobode- dodaje se u saopćenju.      

Upravni odbor BH novinara očekuje hitnu reakciju nadležnih institucija, policije i tužilaštava prije svih, detaljno provođenje istrage o ovom slučaju i sankcionisanje počinilaca u skladu sa zakonom, Također, pozivaju rukovodstva SDA i DF-a da, u skladu sa svojim etičkim kodeksima i internim pravilnicima, dignu svoj glas protiv nasilja nad medijima i novinarima, te na taj način pošalju poruku svojim simpatizerima i cjelokupnoj javnosti da prijetnje i nasilje moraju biti zaustavljeni i da se takvo ponašanje neće tolerisati.

BH novinari i FMHL će o ovom slučaju i o porastu broja napada i pritisaka na novinare obavijestiti sve relevantne institucije, uključujući OSCE, Delegaciju Evropske unije u BiH, Instituciju Ombudsmena za ljudska prava BiH i diplomatsko-konzularna predstavništva u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Upravnog odbora Udruženja BH novinari.

(Izvor: BH Novinari/FENA)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.