Utorak, 28 Novembra

Asja Kravić, predsjednica GIK Tuzla: Sve je spremno za izbore

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pri kraju je predizborna utrka uoči Opštih izbora u Bosni i Hercegovini, u nedjelju 2. oktobra /rujna. Dok se kandidati i političke stranke takmiče za mandate, u izbornim komisijama vrše se administrativne i tehničke pripreme za izborni dan. Gradska izborna komisija Tuzla je izvršila sve ključne pripreme.

Autor: Samir Mujakić

U Tuzli je, kažu iz Gradske izborne komisije (GIK – Grad Tuzla) sve spremno za predstojeće opšte izbore. U skladu sa Izbornim zakonom i podzakonskim aktima provedene su sve aktivnosti i u skladu s rokovima utvrđenim od Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH), kazala je za Megafon Asja Kravić, predsjednica Gradske izborne komisije Tuzla.

AKREDITOVANO 1.500 POSMATRAČA

Imenovani su birački odbori, završena je obuka biračkih odbora. U toku ove sedmice bit će završena obuka za 11 mobilnih timova za lica koja nisu u mogućnosti doći na biračka mjesta (lica koja su vezana za svoje domove, potom za lica u domovima za stare i u kazneno popravnim ustanovama) i biračkih odbora za glasanje u odsustvu. Završeno je akreditovanje preko 1.500 posmatrača.    

Kravić je istakla nekoliko novina na ovogodišnjim izborima koje je donijela Centralna Izborna komisija  Bosne i Hercegovine sa ciljem zaštite integriteta izbornog procesa.

,,Na Općim izborima koji će se održati u Bosni i Hercegovini 2. oktobra vršiti će se štambiljanje glasačkih listića štambiljem sa oznakom svakog pojedinačnog biračkog mjesta. Listići će se štambiljati i potpisivati od strane člana biračkog odbora zaduženog za izdavanje listića. Dakle, molim glasače da obrate pažnju, prilikom preuzimanja listića, da svi preuzeti glasački listići budu ovjereni pečatom i potpisani od člana biračkog odbora. U slučaju brojanja, ako glasački listić nema štambilj glasačkog mjesta i potpis člana biračkog odbora, smatraće se ne važećim”, kazla je predsjednica GIK Tuzla.

Prema podacima GIK Tuzla za izbornu jedinicu Tuzla, građani će izaći na 160 biračkih mjesta i dva biračka mjesta za glasanje u odsustvu. Većinom su ta birališta u školama.

,,Paravani za glasanje biće okrenuti prema biračkim odborima. U dijelu koji se odnosi na mogućnost korištenja pomoći drugog lica prilikom glasanja na dan izbora, određene kategorije birača, a što je propisano članom 21. Pravilnika o provođenju izbora, prilikom glasanja birač koji je slijep, nepismen ili fizički nesposoban ima pravo koristiti pomoć drugog lica kojeg on izabere i uz odobrenje predsjednika biračkog odbora. Uvedena je odredba, ja se nadam da nećemo imati problema u situacijama gdje je to očigledno. Pomoć drugog lica posebno će se evidentirati na drugom obrascu koje će ovjeriti lice koje pruža pomoć. Mi se nadamo da nećemo imati problema. U slučajevima gdje nije očigledan invaliditet moraće podnijeti dokaz o svom fizičkom stanju.

GLASAČKE KABINE U PRIZEMLJU

U slučaju da osoba nije u mogućnosti da dođe do biračkog mjesta koje se nalazi na spratu, obezbijeđene su kabine u prizemlju ustanova gdje će se glasti”, kazala predsjednica Gradske izborne komisije Tuzla, Asja Kravić..  

Na području izborne jedinice Grad Tuzla za opšte izbore je registrovano 40 političkih subjekata, 31 politička stranka i devet koalicija.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.