Petak, Decembar 9

Apel Žalbene komisije Vijeća za štampu i online medije u BiH, novinarima, urednicima i čitateljima

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Povodom početka predizborne kampanje uoči Općih izbora 2022. godine u Bosni i Hercegovini, Žalbena komisija Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini apelira na novinare, urednike i korisnike štampanih i online medija na poštovanje civilizacijskih i profesionalnih standarda u javnoj komunikaciji.

Apelira se na urednike i novinare printanih i online medija u našoj zemlji da se pridržavaju odredaba Etičkog kodeksa Vijeća za štampu i online medije u BiH, kao temeljnog dokumenta novinarske profesije, prihvaćenog od strane novinarskih udruženja i medijskih profesionalaca.

Žalbena komisija Vijeća za štampu i online medije u BiH apelira na korisnike štampanih i online medija da pokažu odgovornost u korištenju informacionih tehnologija i medijskih sadržaja, poštujući pravila civilizirane i uljuđene komunikacije, medijske pismenosti i kulture. Posebno apeliramo da izbjegavaju zloupotrebu slobode govora kao što je govor mržnje, prijetnje, vrijeđanje, prenošenje huškačkih i varljivih sadržaja, i da umjesto toga argumentiranom i uljuđenom komunikacijom doprinesu pluralizmu mišljenja i traženju najboljih opcija za sve građane Bosne i Hercegovine.

Žalbena komisija Vijeća za štampu i online medije u BiH još jedanput podsjeća na odredbe Kodeksa za štampane i online medije koje možete pronaći na sljedećem linku: https://bit.ly/2MDWzi2.

Vijeće za štampu i online medije u BiH, uz podršku misije OSCE-a u BiH i tokom ove izborne kampanje realizirat će kampanju „Stop! Govor mržnje“ u online medijima u Bosni i Hercegovini. Cilj kampanje je da se identificira i reagira na govor mržnje sadržan u online komentarima tokom izborne kampanje za Opće izbore 2022. godine.

(Izvor: Saopćenje Žalbene komisije Vijeća za štampu i online medije u BiH)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.