Nedjelja, Januar 29

Ajšić: Utopljavanje zgrada u TK donijet će uštede 15 posto energije

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Potpisivanjem mandatnog pisma i pisma namjere sa EBRD-om i UNDP-om, Vlada Tuzlanskog kantona je ušla u projekat programa energetske obnove zgrada javne namjene u nadležnosti Tuzlanskog kantona. Time je napravljen iskorak na planu energetske efikasnosti i smanjenja zagađenja zraka na što se Bosna i Hercegovina obavezala. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okoliša, Anela Ajšić kaže da je za projekte iz domena energetske efikasnosti ove godine izdvojeno najviše sredstava i da će svi biti realizovani u predviđenom roku.

Razgovarala: Enisa Alibalić

Posljednjih godina se mnogo govori o potrebi za energetskom efikasnosti. Velike potrebe za zelenom tranzicijom nalažu propisi koje je Bosna i Hercegovina potpisala na međunarodnom planu. Predviđa se da se smanjenje zagađenja zraka do 2050. godine svede na minimum.

DUGOROČNI PROJEKTI

Tuzlanski kanton unazad deset godina ulaže u projekte energetske efikasnosti koji za krajnji cilj imaju smanjenje zagađenja životne sredine, odnosno dovođenje CO2 na minimum. Strateški dokument koji ministarstvo svake godine izrađuje je akcioni plan energetske efikasnosti za javne objekte u nadležnosti Tuzlanskog kantona za što je izdvojeno 1,8 miliona KM za 23 objekta. Kazala je to, između ostalog u razgovoru za Megafon, Anela Ajšić, ministrica prostornog uređenja i zaštite okoliša TK.

„Ove godine smo u Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice imali i najveći budžet generalno za sve projekte zaštite životne sredine. Unazad nekoliko godina radimo na tome da pomognemo osobama koje imaju uplanjene svoje vlastite objekte i koji su mogli da se prijave na javne pozive sa projektima utopljavanja objekta, krova i potkrovlja, zamjene stolarije i zamjene načina grijanja, kao i za solarne panele za što smo ove godine izdvojili oko 800 hiljada maraka. Taj projekat smo skoro i realizovali za 175 korisnika koji su nam, gotovo svi, dostavili pravdanje sredstava koja ćemo im refundirati.

Ministrica Ajšić: Projektima energetske efikasnosti do smanjenja zagađenja zraka (Foto: E.A./Megafon)

Za javna preduzeća smo izdvojili oko 600 hiljada maraka. Na ovom pozivu je uslove ispunilo 13 preduzeća. Naš treći javni poziv bio je za privredna preduzeća za što smo izdvojili oko 500 hiljada maraka, koja je iskoristilo 21 preduzeće. Obezbijedili smo i 80 hiljada maraka za nevladin sektor.

Sa ovim projektima ćemo nastaviti i naredne godine. Također smo realizovali i jedan veoma značajan projekat iz oblasti obrazovanja u saradnji sa Caritasom gdje smo za tri objekta na području Tuzlanskog kantona obezbijedili potpunu energetsku efikasnost. U tom smislu smo 300 hiljada maraka izdvojili za tri područne škole u Gradačcu, Gračanici i Živinicama“, kaže ministrica prostornog uređenja i zaštite okoliša, Anela Ajšić.

Korak naprijed u pravcu ostvarivanja energetske efikasnosti napravljen je i u smjeru realizacije programa energetske obnove zgrada javne namjene u nadležnosti Tuzlanskog kantona. Riječ je o zajedničkom projektu energetske efikasnosti na 200 javnih objekata na području Tuzlanskog kantona.

„Ovaj projekat realizujemo sa UNDP-om i EBRD-om. Ponuđeno nam je povoljno kreditno zaduženje u iznosu od 8 miliona eura sa grant sredstvima od 2 miliona, 15 godina rokom otplate i 3 godine grejs perioda.

UNDP nam je ponudio 800 hiljada eura za tehničku podršku.

S obzirom na to da mi imamo 408 objekata javne namjene u vlasništvu Tuzlanskog kantona, ovaj odabir od 200 objekata je polovina od onoga što možemo uraditi na ovakav način. Ovdje će se postići godišnje uštede na energiji od 15 posto, godišnje uštede na emisiji CO2 30 posto, indeks profitabilnosti 30 posto i broj korisnika i uposlenika 20 posto. To je ogroman napredak s obzirom na to da se radi o poslu za koji nikada nemamo dovoljno sredstava. Ovih 200 objekata zamjenjuje nekih 13 godina rada ministarstva i mogućnosti ulaganja spram budžeta“, kaže ministrica Ajšić.

PODSTICAJI ZA SOLARNE PANELE

U narednom periodu Vlada Tuzlanskog kantona namjerava davati poticaje za fotonaponske elektrane, odnosno solarne panele i solarne elektrane što im je i primarni cilj u zaštiti okoliša, ali i prostornog uređenja. Ovo će podrazumijevati donošenje određenih zakonskih akata koji će omogućiti da se učini i više na smanjenju emisije štetnih gasova.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.