Nedjelja, Mart 29

Zakonske zamke za borce koji će imati uvid u Registar

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Boračka udruženja su na ispitu i trebalo bi da artikuliraju proces u kojem je borcima data šansa da sudjeluju u „čišćenju Registra“ od lažnih boraca i da ne dopuste da borci zbog nepoznavanja procedura i pravne ili informatičke nepismenosti budu dovedeni u situaciju da krivično odgovaraju

Piše: Nermina Šunj – Kušljugić

Nakon što je federalni ministar za pitanja boraca i invalida rata Salko Bukvarević u Tuzli prezentirao Registar pripadnika 2. korpusa Armije RBiH i HVO-a, spisak s imenima 119.110 osoba s područja tuzlanske regije bit će dostupan svim institucijama i boračkim udruženjima, ali će se tretirati kao službena tajna.

Do podataka se može doći po određenoj proceduri, dakle i instutucije će morati da poštuju Zakon o slobodi pristupa informacijama. Boračka udruženja će moći izvršiti i uvid u Registar u prostorijama federalnog Ministarstva.

Objavljivanjem Registra udovoljeno je donekle boračkoj populaciji koja već odavno, između ostalog, insistira na javnom objavljivanju Registra, jer smatraju da postoje zloupotrebe prava iz boračkog statusa.

Kako je najavio ministar Bukvarević, krenulo se od tuzlanske regije, ali slijedi prezentacija Registra u Zenici i Bihaću, te u drugim dijelovima Federacije.

Međutim, ako brojna boračka udruženja do sada i nisu pokazala prevelik trud u zaštiti prava svoje populacije, sad je prilika da pokažu odgovornost i spriječe moguće zakonske zamke u koje mogu upasti pojedinci. Jer niko ne garantira da neće doći do zloupotrebe podataka za koje borci imaju pravo na uvid, da neće doći do „osveta političkih neistomišljenika“, proslijeđivanja podataka medijima ili objavljivanja podataka na društvenim mrežama.

Nije isključeno pojedinačno, javno iskazivanje revolta bivših boraca koji godinama žive bez riješene egzistencije, ukoliko na dostupnim spiskovima otkriju imena osoba koje istovremeno žive na račun budžeta, a na osnovu sumnjivih dokaza o pripadnosti Armiji RBiH.

S obzirom na upozorenje Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH koje su uputili Bukvarevićevom Ministarstvu da je javno objavljivanje Registra nezakonito, treba imati na umu da će svako ko na svoju ruku javno objavi bilo kakav podatak iz Registra snositi zakonsku odgovornost.

Boračka udruženja su na ispitu i trebalo bi da artikuliraju proces u kojem je borcima data šansa da sudjeluju u „čišćenju Registra“ od lažnih boraca i da ne dopuste da borci zbog nepoznavanja procedura i pravne ili informatičke nepismenosti budu dovedeni u situaciju da krivično odgovaraju.  

Megafon.ba

Dijeli.

4 komentara

  1. Kako će odgovarati kad im Registar nije ni dostupan…za zloupotrebu mogu biti optuženi samo oni, koji mogu doći u poziciju da ga “prelistaju”, a to nisu borci već oni koji su ga i uspostavili…prevara stoljeća…

  2. Partizani objavili svoj registar 1945 i time spriječili dopisivanje i tad bilo mućke, unišo četnik u šumu 41, a izašo ko partizan 45 i zato se juga raspala. I ko nas tako; Čampara ošo na azil 90-e a vratio se 2001 ko organizator i pokretač otpora, stomak mi se izvrće od tolikih govana. i sad ću ih israt OLOVKOM

  3. Perišić Branko na

    Agencija za zaštitu ličnih podataka je dala drugu formulaciju i uputstvo da ne može biti korišten matični broj u tim podacima a ne da ne može sve ostalo. Ali ini bukvarčići zloupotrebljavaju uputstvo radi sebe i svijih novokomponovanih boraca.

  4. Šikalo Taib na

    Zaista mi nije jasno zašto se diže tolika halabuka oko objavljivanja registra. Zar je zakonom zabranjeno da na jednu MZ diđe spisak pripadnika boraca sa osnovnim podacima za indentifikaciju(datum rođenja i ime oca) s podacima od kad do kada su pripadnici is podacima šta su do sada dobili od MO kako bi na organiziranim sjednicama u okviru MZ pripadnici boračke populacije mogli potvrditi ili osporiti dostavljeni spisak.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.